2025
Visuaalista koodausta AI:n avustuksella
Suomenlahden majakat visualisoituna p5js-koodilla editor.p5js.org/atommi/fu…
Ethan Mollickin tuore julkaisu esitteli OpenAI O3 -kielimallin kyvykkyyksiä. Siitä inspiroituneena kokeilin muita kielimalleja ja itselle ennestään tuttuja työkaluja.
Anthropic Claude 3.7 piirsi svg-kuvan Mollickin promptilla, mutta majakoiden sijainnit olivat Clauden tarjoamassa versiossa päin honkia. Googlen Gemini ei suostunut piirtämään SVG:tä, mutta keräsi majakoiden tiedot taulukkoon ja antoi lisäksi Python-koodin, jolla sai itse generoitua SVG-kuvan. Tämän SVG-kuvan sain helposti käännettyä myös p5js-koodiksi. editor.p5js.org/atommi/fu…
Päädyin lopulta pyytämään Gemini 2.5 pro:lta yksityiskohtaisen taulukon kaikista Suomenlahden majakoista. Tallensin taulukon sellaisenaan .csv muodossa. Yhdessä Gemini 2.5 flashin kanssa sitten “vibekoodailtiin” varsin monimutkainen p5.js -koodi, joka hyödyntää suoraan .csv-taulukon dataa, mm. light characteristic lyhenteillä esitettynä [ Fl(2) W 10s ].
“Koodaamiseen” käytin VS Codea Cline -lisäosalla, sekä Gemini 2.5 Flash APIa, jota voi testata ilmaiseksi. p5js-sketchin hahmottelu ja koodimuutokset toteutin pääosin ohjaamalla prosessia luonnollisella kielellä, eli esitin siis pyyntöjä “tee näin”, “korjaa tämä”, “muuta tämä” jne.
Taulukkoon päätyneiden nimien seassa on myös pari majakkaa, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä. Karttapohjan liittäminen skaalautuvaan p5js-sketchiin osoittautui myös haastavaksi, eli en mene takuuseen siitä että kaikki majakat olisivat oikealla sijainnilla.
Linkki Mollickin alkuperäiseen julkaisuun: www.linkedin.com/posts/emo…

New image diffusion model F-lite was officially released on April 29th, 2025. Developers claim that it’s trained with “copyright-safe” material (~80M images from Freepik). Synthetic landscape using the texture-version, default settings and a highly detailed prompt.

Tekoälyn rooli yrityksen strategiassa
Tekoälystrategiat ja niiden puute ovat kuluneen viikon aikana herättäneet keskustelua Suomessa. Osa keskustelijoista peräänkuuluttaa kansallisen strategian päivittämistä, edellinen on vuodelta 2017. Toiset taas kannustavat rohkeisiin käytännön toimiin yritysten tasolla. Jälkimmäiseen on jo tarjolla myös julkista tukea esimerkiksi Finnish AI Region (FAIR) EDIH-hankkeen muodossa.
Miltä asiantuntija- tai tietotyöhön keskittyvän yrityksen rohkea tekoälystrategia voisi näyttää? Sähköisen kaupankäynnin ratkaisuja tarjoavan Shopifyn sisäinen muistio tarjoaa suuntaviivoja ajankohtaiselle strategiatyölle (linkki kommenteissa)
Räväköistä ulostuloistaan tunnettu Shopify:n toimitusjohtaja Tobi Lütke linjasi muistiossaan, kuinka tekoälyyn jatkossa suhtaudutaan yrityksen sisällä ja mitä työntekijöiltä odotetaan. Kun sisäinen muistio vuoti julkisuuteen, Lütke vahvisti sen sisällön ja totesi: “If you’re not using AI by default at Shopify, you’re behind.”
Vapaasti suomentaen muistiosta löytyy esimerkiksi seuraavaa:
-
Kokeile ratkaista osaamistarve tai resurssipula tekoälyn avulla ennen uuden ihmisen palkkaamista.
-
Tekoälyn sujuva käyttö on uusi perusvaatimus -> Huomioi tämä myös työtä hakiessasi.
-
Tekoälyagentteja ja -botteja lisätään organisaatiokaavioon -> Jatkossa niitä kohdellaan tiimin jäseninä.
-
Ongelmien sanallistaminen ja promptien kirjoittaminen ovat keskeisiä taitoja, laaja-alaisen tekoälylukutaidon rinnalla.
-
Prototyyppien kehityksessä on jatkossa aina mukana tekoälyratkaisuja.
-
Organisaatiossa seurataan ja arvioidaan tekoälyn käyttöä, myös yksilötasolla.
-
Tekoäly ei ole lopputuotteessamme pelkästään ominaisuus -> sen avulla saavutettu toiminnallisuus luo ohjelmiston ja muotoilun ohella kokonaisuuden.
-
Yrityksemme haluaa jatkossa enemmän (laadukasta) tuotosta per henkilö. Näemme tekoälyn tällä hetkellä keinona saavuttaa tämä tavoite.
Muistiossa myös painotetaan, että tekoälyn integroiminen osaksi yrityksen prosesseja on yhteinen ponnistus, jossa tietoa, oivalluksia ja epäonnistumisia jaetaan työtekijöiden ja tiimien kesken.
Siinä missä esimerkiksi Klarnan taannoiset ponnistelut tekoälyn saralla näyttivät arvon pumppaamiselta yritykseen ennen pörssilistautumista jenkeissä (vaiheessa edelleen), tässä Shopifyn tapauksessa vaikuttaa olevan kyse aidosta toimintatapojen muutoksesta, joka läpileikkaa koko organisaation toiminnan.
Nykyisessä taloustilanteessa pidän todennäköisenä, että vastaavan kaltaisia linjauksia tullaan laatimaan myös muissa yrityksissä.